Home Uw bezoek Kinderen Tijdelijke tentoonstelling Collectie Vrienden van De Roos Contact Vestingstad Geertruidenberg Geschiedenis

Tijdelijke expositieVan Ramp naar Zegen

Van Ramp naar Zegen


Te zien van:

18-11-2021 tot 31-05-2022

In bruikleen van:

Biesbosch MuseumEiland te Werkendam en werken van Cees Achten

In de geschiedschrijving nam de Sint-Elisabethsvloed uit de nacht van 18 op 19 november 1421 mythische vormen aan. Héél die grote Biesbosch hebben we te danken aan de gewéldige watervloed die een onvoorstelbare ramp veroorzaakte en het landschap in één nacht blijvend veranderde. 

Een Sint-Elisabethsvloed was er ook in 1404 al geweest: de talrijke overstromingen in de Lage Landen werden naar de heiligen vernoemd van wie het de naamdag was. Bij de stormramp van november 1421 bezweek een dijk die al danig verzwakt was door o.a. turfwinning en doordat het onderhoud was verwaarloosd (Hoekse en Kabeljauwse twisten).
Door het gat dat tijdens de stormnacht ontstond, bleef het water maar in- en uit stromen. Daardoor viel het ondergelopen deel van de Waard niet droog. Eind december 1421 brak ook nog eens de rivierdijk bij Werkendam. Vervoer per wagen werd onmogelijk en de polderbewoners moesten zich per boot verplaatsen. Het land kalfde verder af, er vormden zich kreken en zo ontstond de Biesbosch.
Ook voor Geertruidenberg was het een economische ramp: de stad werd afgesneden van Holland, dat het voor zijn handelspositie nodig had. Haar bewoners schakelden over op de visserij. Met name in Raamsdonkveer vonden de inwoners werk in de Biesbosch o.a. rietsnijders, griendwerkers, biezensnijders en vele andere beroepen.

De expositie 'Van Ramp naar Zegen' presenteert de nieuwe beroepen die ontstaan zijn in Geertruidenberg en Raamsdonksveer in een aantal poppendisplays.  

Extra

Daarnaast exposeert conservator en bestuurslid van De Roos Cees Achten een aantal schilderijen met als thema De Biesbosch.