Home Uw bezoek Kinderen Tijdelijke tentoonstelling Collectie Vrienden van De Roos Contact Vestingstad Geertruidenberg Geschiedenis

Ontdek de collectie



Collectie overzicht
Portret van Baronesse de Lannoy,1778 olieverf op paneel door Niels Rode. Eigendom Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch
In bezit/bruikleen sinds: 01-07-2003

Juliana Cornelia de Lannoy

Baronesse Juliana Cornelia de Lannoy werd in 1738 in Breda geboren als dochter van De Lannoy, baron van Arkel, die in 1764 benoemd zou worden tot gouverneur van de stad Geertruidenberg. Zij was in haar tijd een beroemde dichteres; Willem Bilderdijk en Rhijnvis Feith waren zowel haar vrienden als haar bewonderaars.

Juliana vond dat vrouwen minstens net zo goed konden schrijven als mannen - een voorloopster van de latere emancipatie? - en zij specialiseerde zich in het schrijven van treurspelen.

In een van haar stukken, ‘De belegering van Haarlem’ uit 1770 nam ze de vaderlandse geschiedenis als uitgangspunt. Recensenten prezen haar ‘mannelijke toon’ en ‘mannelijk brein’, een waardering die ze waarschijnlijk niet in dank heeft afgenomen.

Ze was de eerste vrouw die honorair lid werd van het Haagse dichtgenootschap ‘Kunstliefde spaart geen vlyt’ en won met haar gedichten vier dichtgenootschappeljke medailles.

Vanaf 1776 tot aan haar dood in 1782 woonde ze in het pand ‘De Roos’ in Geertruidenberg, het huidige museum. Op de eerste verdieping is een hoekje ingericht met een stoel aan een tafel: het plekje in ‘De Roos’ waar zij haar inspiratie vond, onder andere voor het lofdicht ‘Eerzang voor ‘s Lands Verdedigers’ ter gelegenheid van de Slag bij de Doggersbank.