Home Uw bezoek Kinderen Tijdelijke tentoonstelling Collectie Vrienden van De Roos Contact Vestingstad Geertruidenberg Geschiedenis

Tijdelijke expositieGeertruidenberg winkels en horeca van vroeger

Geertruidenberg winkels en horeca van vroeger


Te zien van:

23-03-2024 tot 28-09-2024

In bruikleen van:

eigen collectie

Na de succesvolle tentoonstelling ‘Straatbeeld Geertruidenberg Jaren 1950 / 1960 is er thans een tentoonstelling over de vele winkels, cafés, bars en restaurants die Geertruidenberg rijk was.
Vrij snel na de Tweede Wereldoorlog vertrok een groot deel van de toenmalige middenstand uit Geertruidenberg door toenemende leegstand op en rond de markt en het wegtrekken van inwoners.
Na de komst van de PNEM, Industrieterreinen Dombosch I en II nam het aantal inwoners in Geertruidenberg weer flink toe en bood nieuwe kansen voor ondernemers. Ook de vele soldaten van de Pontonnierskazerne ‘Keizersdijk’ zochten hun vertier in de stad. 
Uiteindelijk kende Geertruidenberg in de jaren 1970 t/m 2010 een groot aantal winkels, cafés en bars op en rond de markt.
Tezamen met bioscoop ‘Centraal’ had Geertruidenberg een rijk uitgaansleven. 
Echter de concurrentie vanuit Raamsdonksveer en Oosterhout (o.a. Arendshof) zorgde voor grote druk op de bestaansmogelijkheden van de middenstand in Geertruidenberg.