Drie Bergse schilders

In de 20e eeuw leefden er in Geertruidenberg drie schilders die zowel nationaal als internationaal bekendheid genoten: Jacq Stal, Jo Jaspers en Jan Hubertus. Van deze drie de kunstschilders zijn werken in Museum De Roos aanwezig.

Jacq Stal (1891 – 1977) schilderde vooral in zijn jonge jaren naturalistisch in lichte heldere tinten, veelal landschappen, dieren, stillevens en portretten.
De dertiger jaren van de vorige eeuw en de oorlogsdreiging veranderden hem in een expressionist die donkere tinten hanteerde voor de uitbeelding van zijn werkelijkheid.
 
 

Plantsoentje in Vlaanderen - J. Stal
Jo Jaspers (1898 – 1987) was huisarts in Geertruidenberg. Hij schilderde aanvankelijk in de stijl van de Haagse School. Gaandeweg werden zijn schilderijen impressionistischer; vlugge toetsen in levendige kleuren. In zijn latere werkstukken hanteerde hij ook het paletmes als uitdrukkingsmiddel.


 
 
Interieur Geertruidskerk - J.Jaspers
Jan Hubertus (1920 – 1995) had zijn atelier in het vroegere weeshuis aan de Markt. Hij schilderde en etste in de gebruikelijke traditie van die tijd dieren, landschappen, stadsgezichten en stillevens. Na zijn vertrek uit Geertruidenberg veranderde zijn stijl: hij ging in toenemende mate abstract werken, zoals te zien is aan de werken die hij gemaakt heeft in Zwitserland.
 

Haven met wachthuis in Geertruidenberg - J. Hubertus