Home Uw bezoek Kinderen Tijdelijke tentoonstelling Collectie Vrienden van De Roos Contact Vestingstad Geertruidenberg Geschiedenis

Ontdek de collectieCollectie overzicht
Inwoners van Raamsdonksveer op de vlucht (Mari ten Kate)
In bezit/bruikleen sinds: 22-01-2021

Johan Mari Henri ten Kate

De kunstschilder Johan Mari Henri ten Kate werd als jongste van drie broers in een vrij welgesteld gezin geboren op 4 maart 1831 in Den Haag. Hij leerde op zeer jonge leeftijd schilderen van broer Herman Frederik ten Kate en later op de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Mari schilderde in de Romantische stijl, zoals spelende kinderen in de duinen, aan de zee en op het ijs.

Het simpele bestaan van boeren, vissers en hun kinderen inspireerde hem; hun eenvoud en (vermeende) deugdzaamheid boeiden hem steeds weer.
Dat het leven van de door hem afgebeelde personages hard en armoedig was, was een feit waar iedereen mee kon leven: het was Gods wil.

Mari was vaak bij zijn broer Jan Jacob Lodewijk die o.a. dominee in Almkerk is geweest. Misschien hoorde hij toen een keer het verhaal over de inname van Geertruidenberg door de Fransen in 1795 en van het ijs op de Donge dat toen meer dan een meter dik was.

De twee schilderijen van Mari ten Kate in Museum De Roos geven zijn voorstelling van de oorlog weer. De in brand gestoken huizen in Raamsdonksveer, de met have en goed vluchtende boeren met op de achtergrond de Geertruidskerk geven een dynamisch beeld van een oorlog in die tijd.